Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

αγορα αυτοκινητου με γραμματια 2012

Σαν σήμερα το 1810 γεννήθηκε ο Γαλλο-Πολωνός συνθέτης Φρεντερίκ Σοπέν

O Φρεντερίκ Σοπέν (Fryderyk Franciszek Chopin, 1 Μαρτίου ή 22 Φεβρουαρίου 1810 - 17 Οκτωβρίου 1849) ήταν Γαλλο-Πολωνός συνθέτης, ένας από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους του ρομαντισμού στη μουσική και από τους μεγαλύτερους πιανίστες της εποχής του. Αρκετές συνθέσεις του συγκαταλέγονται στα σημαντικότερα έργα του πιανιστικού ρεπερτορίου.


αγορα αυτοκινητου με γραμματια 2012

Γεννήθηκε στην Πολωνία το 1810. Οι πληροφορίες για την ημερομηνία γέννησής του δεν είναι ακριβείς: σύμφωνα με κάποιες γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου ή την 1η Μαρτίου, ενώ υπάρχει και η πληροφορία ότι είχε γεννηθεί ένα χρόνο νωρίτερα. Ο ίδιος πάντως ανέφερε ως ημερομηνία γέννησης την 1η Μαρτίου. Ο πατέρας του, Νικολά Σοπέν, ήταν Γάλλος που ζούσε στην Πολωνία από το 1787. Είχε αποκτήσει μάλιστα την πολωνική υπηκοότητα και είχε πάρει μέρος στην εξέγερση του 1794. Στην Πολωνία παρέδιδε μαθήματα γαλλικής γλώσσας. Η μητέρα του συνθέτη, Justyna Krzyżanowska, ήταν Πολωνή.




  • Καιρός: Η «Χιόνη» κυκλώνει» την Ελλάδα – Καταιγίδες, χιόνια και τσουχτερό κρύο – Πού θα το στρώσει


Ο Φρεντερίκ από μικρός έδειξε το ταλέντο που είχε στη μουσική. Παρακολουθούσε μαθήματα από 6 ετών και όταν ήταν 7 ετών τυπώθηκε η πρώτη του σύνθεση, μια Πολωνέζα σε σολ ελάσσονα. Σε ηλικία 8 ετών εμφανίστηκε πρώτη φορά δημοσίως ως πιανίστας. Η φήμη του γρήγορα έγινε μεγάλη και στην Βαρσοβία τον θεωρούσαν δεύτερο Μότσαρτ. Ο δάσκαλός της σύνθεσης στο Ωδείο της Βαρσοβίας, Γιόζεφ Έλσνερ, μιλούσε για τις εξαιρετικές ικανότητές του και τη μουσική ιδιοφυΐα του. Το 1829 έδωσε τις πρώτες μεγάλες του συναυλίες στη Βιέννη, και εν τω μεταξύ είχε συνθέσει ήδη μερικά σημαντικά έργα, όπως το κοντσέρτο σε φα ελάσσονα (γνωστό ως 2ο κοντσέρτο), την πρώτη σονάτα για πιάνο (σε ντο ελάσσονα), και κάποιες από τις σπουδές για πιάνο. Το 1830 έφυγε από την Πολωνία για να συνεχίσει τις εμφανίσεις του στη Βιέννη. Μετά την αναχώρησή του ξέσπασε στη χώρα επανάσταση κατά της τσαρικής (ρωσικής) εξουσίας η οποία συνετρίβη και ο συνθέτης δεν μπόρεσε ποτέ να επιστρέψει στην πατρίδα του.


συσκευη φαξ τιμη

Από το 1831 ζούσε στο Παρίσι, που τότε ήταν επίκεντρο της πνευματικής και καλλιτεχνικής ζωής. Εκεί ζούσαν πολλοί σπουδαίοι συνθέτες, όπως οι Τζοακίνο Ροσσίνι, Φραντς Λιστ και Εκτόρ Μπερλιόζ. Λίγους μήνες μετά την άφιξή του έδωσε το πρώτο του ρεσιτάλ και σταδιακά η φήμη του εξαπλωνόταν. Σύντομα απέκτησε πολλούς μαθητές και τα μαθήματα του προσέφεραν οικονομική άνεση και ασφάλεια. Παρά τη μεγάλη φήμη του όμως απέφευγε τις εμφανίσεις σε μεγάλα ακροατήρια. (Ισχυριζόταν ότι φοβόταν πολύ το κοινό.) Έτσι, στα 18 χρόνια παραμονής στο Παρίσι, έδωσε μόνο 19 ρεσιτάλ. Το 1837 είχε ερωτευτεί μία μαθήτρια πιάνου, την Maria Wodzińska, και είχαν αρραβωνιαστεί, όμως η οικογένεια της κοπέλας διέλυσε τον αρραβώνα, πιθανότατα εξ αιτίας των προβλημάτων υγείας του συνθέτη.


ξενοδοχειο δωδωνη ιωαννινα

Στο Παρίσι ο Σοπέν συνδεόταν με τον κύκλο του επίσης φημισμένου συνθέτη και πιανίστα Φραντς Λιστ. Στο σπίτι του γνώρισε τη συγγραφέα Γεωργία Σάνδη (ψευδώνυμο της Βαρώνης Aurore Dudevant), 6 χρόνια μεγαλύτερή του. Η πρώτη γνωριμία με την τολμηρή και μάλλον εκκεντρική συγγραφέα (κάπνιζε και φορούσε αντρικά ρούχα) του είχε προκαλέσει αρνητική εντύπωση και είχε σχολιάσει επικριτικά τη συμπεριφορά και την εμφάνισή της. Από το 1838 όμως ξεκίνησε η σχέση τους, που κράτησε 9 χρόνια.

Το 1838-9 το ζευγάρι έζησε για λίγους μήνες στη Μαγιόρκα, στο ερημωμένο Μοναστήρι Valldemossa. Η Γεωργία Σάνδη πήγε εκεί γιατί το κλίμα θα βοηθούσε τον γιό της Μωρίς να ξεπεράσει κάποια προβλήματα υγείας και ο συνθέτης την ακολούθησε πιστεύοντας ότι εκεί θα βελτιωνόταν και η δική του υγεία (έπασχε από φυματίωση). Το κλίμα της περιοχής όμως δεν τον βοήθησε, και επιπλέον έπρεπε να αντιμετωπίσουν και την αρνητική στάση των ντόπιων απέναντι στο ανύπαντρο ζευγάρι. Έτσι σύντομα εγκατέλειψαν την Ισπανία και επέστρεψαν στη Γαλλία, όπου ζούσαν κατά διαστήματα στο Παρίσι και στη Νοάν (Nohant), στην κατοικία της Γεωργίας Σάνδη.

Οι σχέσεις τους σταδιακά άρχισαν να ψυχραίνονται και το ζευγάρι χώρισε το 1847. Ο λόγος του χωρισμού, όπως προκύπτει από επιστολή της Σάνδη προς τον Σοπέν η οποία ανακαλύφθηκε το 1950, είναι ότι ο συνθέτης υποστήριξε την κόρη της Γεωργίας Σάνδη, Σολάνζ, σε έντονη διαμάχη που είχε με τη μητέρα της επειδή είχε αρραβωνιαστεί κρυφά.

Από εκείνη τη χρονιά η υγεία του επιδεινώθηκε. Το 1848 έζησε για μεγάλο διάστημα στην Αγγλία και τη Σκωτία για ρεσιτάλ, κατόπιν πρόσκλησης της μαθήτριάς του Τζέιν Στέρλινγκ. Όταν επέστρεψε στο Παρίσι η υγεία του ήταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση και τα οικονομικά του μέσα περιορισμένα.

Πέθανε στο Παρίσι το 1849, μετά από χρόνια φυματίωση. Ενδέχεται όμως ο θάνατός του να οφείλεται σε καρδιακό νόσημα. Κηδεύτηκε στο Παρίσι και από το Κοιμητήριο Περ Λασαίζ, όμως κατόπιν δικής του επιθυμίας η καρδιά του μεταφέρθηκε στην Πολωνία, όπου φυλάσσεται μέχρι και σήμερα.

Πηγή: sansimera.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

εισαγωγη παιδικων ενδυματων

Επέτειος Πολυτεχνείου | Πολυτεχνείο | Ειδήσεις: Πλήθος κόσμου συρρέει από νωρίς το πρωί της Παρασκευής (16/11/2018) στον ιστορικό χώρο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, όπου διεξάγονται οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 45η επέτειο της εξέγερσης των φοιτητών. Ρεπορτάζ: Ευδοκία Μύτιλη εισαγωγη παιδικων ενδυματων σωματειο ιδιοκτητων ταξι κερκυρας Οι πολίτες καταθέτουν στεφάνια ή αφήνουν λίγα λουλούδια μπροστά στο μνημείο του Πολυτεχνείου. Μεταξύ αυτών που προσήλθαν στο χώρο του ΕΜΠ ήταν και ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κυριάκος Α. Κενεβέζος, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι. ο ναβίντ δεν ήρθε για διακοπές παιχνιδι Διαβάστε επίσης: Επεισόδια στο Πολυτεχνείο: Προπηλάκισαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (pics+vids) 01 Πολυτεχνείο 2018: Σε εξέλιξη οι εκδηλώσεις μνήμης για τα 44 χρόνια από την εξέγερση των φοιτητών

στολη αγιου βασιλη παιδικη

Οι ηλικιωμένοι θα κάνουν έναν κύκλο βασικής οδήγησης και δεν θα δίνουν όλο το πρόγραμμα των εξετάσεων Παράταση για την ανανέωση των αδειών οδήγησης σε όσους οδηγούς έχουν συμπληρώσει το 74ο έτος της ηλικίας τους και υποβάλλουν τη σχετική αίτηση μετά την 30ή Αυγούστου, μέχρι να οριστεί η ημερομηνία της δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς, έδωσε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Ειδικότερα, εγκύκλιος του γενικού γραμματέα Μεταφορών, Αθ. Βούρδα, προβλέπει ότι για την αποφυγή ταλαιπωρίας των πολιτών, οι άδειες οδήγησης κατόχων που έχουν συμπληρώσει την ηλικία των εβδομήντα τεσσάρων (74) ετών και υποβάλλουν στις Διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας μετά την 30ή/8/2018, αίτηση και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την ανανέωση της άδειας οδήγησης σε εφαρμογή της παρ. 3 του άρθρου 7 του π. δ. 51/2012 (Α΄101) μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2018, εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι την ημερομηνία προγραμματισμού της δοκιμασίας (για πρώτη φορά) προσόντων και συμπε...

αδιαβροχοποιηση ραφων

Το πέτρινο μονοθέσιο δημοτικό σχολείο της Ερείκουσας ήταν και το μόνο που είχε απομείνει «ζωντανό» στα Διαπόντια Νησιά, τα τελευταία βορειοδυτικά ακρωτήρια της Ελλάδας, καθώς στους Οθωνούς και το Μαθράκι, τα σχολεία έκλεισαν πριν από πολλά χρόνια, λόγω της μετανάστευσης των κατοίκων στο εξωτερικό, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας. από τον καταναλωτισμό στην εγκράτεια Οι δύο από τους τρεις μαθητές του σχολείου μετοίκησαν με την οικογένειά τους στην Αθήνα, ενώ ο τρίτος ο Ρενάτο, αλβανικής καταγωγής, που γεννήθηκε στην Ελλάδα και μεγάλωσε στην Ερείκουσα, φέτος ακολουθεί τις σπουδές του στο Γυμνάσιο. Το Δημοτικό Σχολείο της Ερείκουσας, που είχε χτιστεί το 1920, με δωρεά της οικογένειας Α. Συγγρού, «κλείδωσε» μέσα του ιστορία περίπου εκατό χρόνων, αφήνοντας σήμερα πίσω του ένα νησί γερόντων που αναπολούν τα παιδικά τους χρόνια και τις στιγμές που το νησί έσφυζε από παιδικές φωνές και από ζωή. αδιαβροχοποιηση ραφων η ομιλια καμμενου Κατά την περσινή περιοδεία του στο βορειοδυτικό σύνορο της ...