Η θέση του ΤΧΣ είναι παγιωμένη και τεκμηριώνεται στη βάση σχεδίου δράσης που έχει καταρτίσει για την αντιμετώπιση των μεγάλων «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων και την ενίσχυση του συντονισμού μεταξύ των τραπεζών για την διευθέτηση του προβλήματος. Το ΤΧΣ θεωρεί πως όλες οι τράπεζες θα πρέπει να ενσκήψουν και να συντονιστούν στην αντιμετώπιση μεγάλων δανείων στους κλάδους του τουρισμού, των ΜΜΕ, των τροφίμων και ποτών, της υγείας, των φαρμάκων, των ιχθυοκαλλιεργειών και των μεταφορών.
Η σχετική μελέτη που είναι σε γνώση των θεσμών, της κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδος πραγματοποιήθηκε σε ένα μεγάλο δείγμα δανείων σε επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 20 εκατ. ευρώ και δανειακά ανοίγματα άνω των 10 εκατ. ευρώ. Από το αρχικό δείγμα 1.200 μεγάλων ομίλων με δάνεια 36 δισ. ευρώ εκ των οποίων 20 δισ. είναι μη εξυπηρετούμενα, η μελέτη έθεσε ένα πρώτο φίλτρο, εξαιρώντας υγιείς επιχειρήσεις ή άλλες με ήδη καταγγελμένα δάνεια και κατέληξε σε δείγμα 168 ομίλων με δάνεια 15 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 11 δισ. ευρώ είναι σε καθυστέρηση.
Ξεχωρίζοντας τις επιχειρήσεις αυτές με βάση τη συμβολή τους στην οικονομία, τη συμβολή τους στην προστιθέμενη αξία στο ΑΕΠ, την επίπτωσή τους στην απασχόληση και το χαρακτήρα τους, αλλά και το πόσο δεκτικές είναι σε διαρθρωτικές παρεμβάσεις η μελέτη του ΤΧΣ κατέληξε σε κλάδους που εκπροσωπούνται από μεγάλες επιχειρήσεις με 7,5 δισ. ευρώ δάνεια, εκ των οποίων τα 4,5 δισ. ευρώ είναι «κόκκινα».
δεσιμο επιδεσμου μποξ
μετατροπεας νομισματος google
αμυνα ανοσοποιητικου
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου